Aug 29, 2016

TCS Aptitude Placement Paper With Answers 2016-2017


TCS Aptitude Placement Paper With Answers 2016-2017

TCS logo

1. (68-a)(68-b)(68-c)(68-d)(68-e) = 725 ? Find a+b+c+d= ?

Answer : 15 ways

2. 23 people are there, they are shaking hands together, How many hand shakes possible, if they are in pair of cyclic sequence ?

Answer : 22

3. A bus starts at 6:00 pm. from starting point at d speed if 18m/s. reached its destination. Waited for 40 minutes. And again returned back at the speed of 28m/s. Find the time to reach the destination ?

Answer : 232

4.10 men and 10 women are there, they dance with each other, is there possibility that 2 men are dancing with same women and vice versa.

Answer : Never

5.There are different things like p,q,r,s,t,u,v. We can take p and q together. If r and s are taken together then t must has to be taken. u and v can be taken together.v can be taken with p or s. every thing can be taken together except.

Answer : T

6. There are 11 boys in a family. Youngest child is a boy. Probability  is 1 that of all are boys out of?

Answer : 1024

7. How many parallelograms are formed by a set of 4 parallel lines intersecting on other set of 7 parallel lines ?

Answer : 126

8. Remainder of 2^47/47 ?

Answer : 2

10. In school there are some bicycles and 4wheeler wagons. One Tuesday there are 58 wheels in the campus. How many bicycles are there?

Answer : 7

11. If A works total in 10 days and B works total in 15 Days. If A+B of cost is Rs. 5000 then what is the share of B ?

Answer : 2000

12. Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there. I got the series 3 12 7 26 15 b?

Answer : 54

13. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160. If B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

Answer : 7 hours

14. There is a toy train that can make 10 musical sounds. It makes 2 musical sounds after being defective. What is the probability that same musical sound would be produced 5 times consecutively?

Answer : 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/32

15. Six friends go to pizza corner there are 2 types of pizzas. And six different flavors are there they have to select 2 flavors from 6 flavors. In how many ways we can select?

Answer : 6C2

16.  3, 15, x, 51, 53,159,161. Find X

Answer : 17

17.  A hollow space on earth surface is to be filled. Total cost of filling is Rs20000. The cost of filling per mt3 is Rs 225 .how many times a size of 3 mt3 soil is required to fill the hollow space?

Answer : 20000/225=88.88
88.88/3=29.62 .So 30 times of 3 mt3 is required to fill the space completely.

18. Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line, .i.e the point lies on one side of the line while the others lie on the other side.The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The minimum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in the plane in general position(.i.e no three points in P lie on a line) is:

Answer : 5

19. The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8.A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000.How many 3s are used in numbering these buildings?

Answer : 192

20) Here 10 programers, type 10 lines with in 10 minutes then 60 lines can type within 60 minutes. How many programmers are needed?

Answer :10

21. . 1*1!+2*2!+3*3!................2012*2012!= ?

Answer : 2013!-1

22. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?

Answer : 0

23. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is...

Answer : 0

24. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A’s chances of winning. Let’s assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?

Answer : 5/9

25. 36 people {a1, a2, …, a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, …, {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is

Answer : 18

26. A can do a work in 15 days and B in 20 days. If they work on it together for 4 days, then the fraction of the work that is left is:

Answer : 8/15

27. Hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely 3. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?

Answer : 37.80

28. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD ?

Answer : PEASA

29. What will be the 55th word in the arrangements of the letters of the word PERFECT ?

Answer : CEPFERT

30. If DDMUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as.....

Answer : QCEIL 

31. A completes 80% of a work in 20 days. Then B also joins and A and B together finish the remaining work in 3 days. How long does it need for B if he alone completes the work?

Answer : 37 1/2

32. In the word ECONOMETRICS, if the first and second , third and forth ,forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?

Answer : Word is CENOMOTEIRSC tenth word is R

33. 302th of 1st year is Saturday. What is the 15th day of 5th Year ?

Answer : Wednesday

34. Find the result of the following __expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8).

Answer : 19

35. Find the missing number in the series: 2, 5, __ , 19 , 37, 75.

Answer : 9

36. How many arrangements will start and end with a vowel for TOGETHER ?

Answer : 1080

37. IF X^Y denotes X raised to the power Y, Find the last two digits of (1941 ^ 3843 ) + (1961 ^4181 ). 

Answer : 82

38. When the number is written in base b, we have 12*25 =333. The value of b is ?

Answer : 7

39. Find the 25th word if the word RANKED is arranged in dictionary order….

Answer : AEDKNR

40. A completes 80% of a work in 20 days. Then B also joins and A and B together finish the remaining work in 3 days. How long does it need for B if he alone completes the work?

Answer : Time : 80 Minutes

41. 302th of 1st year is Saturday. What is the 15th day of 5th Year ?

Answer : 53 Years

42. 1*1!+2*2!+3*3!…………….2012*2012!= ??

Answer : 3700

43. There is a tank, and two pipes A and B. A can fill tank in 25 mins and B can empty the tank in 20 minutes . If both the pipes are opened at same time. How much time required the tank can fill ?

Answer : 71

SHARE THIS POST   

0 Comments
Comments

Read Comment Policy
We have Zero Tolerance to Spam. Chessy Comments and Comments with Links will be deleted immediately upon our review.