Sep 4, 2016

L&T Infotech Sample Aptitude Test Questions And Answers pdf


L&T Infotech Sample Aptitude Test Questions And Answers pdf 

L&T Infotech logo



Q1. The work done by a woman in 8 hours is equal to the work done by a man in 6 hours and by a boy in 12 hours. If working 6 hours per day 9 men can complete a work in 6 days, then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same working 8 hours per day?

A) 21 1/2 days
B) 11 1/2 days
C) 31 1/2 days
D) None of these

ANS: 

Explanation:

Given: 8 women = 6 Men = 12 Boys
=> 12 Men + 12 Women + 12 Boys
= 12 Men + 9 Men + 6 Men = 27 Men
We have, M1 = 9, D1= 6, t1 = 6, W1 = 1
M2 = 27, D2 = ?, t2 = 8, W2 = 1
M1D1T1W2 = M2D2T2W1
9 - 6 - 6 -  1 = 27-  D2 - 8 - 1
=> D2 = 3/2 days or, 1 1/2


Q2. At the start of a seminar, the ratio of the number of male participants to the number of female participants was 3:1. During the tea break, 16 participants left and 6 more female participants registered. The ratio of the male to the female participants became 2:1. The total number of participants at the start of the seminar was -

A) 64
B) 48
C) 54
D) Data Insufficient

ANS: D

Explanation:

In this question, as per the information given we cannot determine how many are males and how many are females out of 16 participants who left. So, data is insufficient to answer the given question.


Q3. A man can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. Also, he can row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hours. The rate of the current is -

A) 3 km/hr
B) 3.5 km/hr
C) 4 km/hr
D) 4.5 km/hr
E) 17

ANS: A

Explanation:

Let the speed of the man in still water be x km/hr and speed of the stream be y km/h then,
Solving (i) and (ii) x = 8 km/hr and y = 3 km/hr
So the rate of stream is 3km/hr


Q4. There are two identical vessels, X and Y. Y is filled with water to the brim and X is empty. There are two pails A and B, such that B can hold half as much water as A. One operation is said to be executed when water is transferred from Y to X using A once and water is transferred to Y from X using B once. If A can hold a liter of water and it takes 40 operations to equate the water level in X and Y, what is the total volume of water in the system?

A) 10 liters
B) 20 liters
C) 40 liters
D) 20 3/4 liters

ANS: C 

Explanation:

In one complete operation, water transferred = 1 - (1/2) = 1/2 liters as 1 liter goes from Y to X. So 1 liter is contained in X. But 1/2 liter goes from X to Y as well. So net 1/2 liters remain in X. If it takes 40 operations to equate water level,
 40 - (1/2) = 20 liters is contained in X and Y.
Hence total volume of water in the system is 40 litres. Hence, 3rd option.


Q5. A salesmans terms were changed from a flat commission of 5% on all his sales to a fixed salary of Rs. 1,000 plus 2.5 % commission on all sales exceeding Rs. 4,000. If his remuneration as per the new scheme was Rs. 600 more than by the first scheme, what were his sales worth?

A) Rs. 11, 000
B) Rs. 17, 000
C) Rs. 16, 000
D) Rs. 12, 000

ANS: D 

Explanation:

Let his sales were worth Rs. x. So as per the question,So answer is D option.


Q6. In a class with a certain number of students if one student weighing 50 kg is added then the average weight of the class increases by 1 kg. If one more student weighing 50 kg is added then the average weight of the class increases by 1.5 kg over the original average. What is the original average weight (in kg) of the class?

A) 46
B) 4
C) 2
D) 47

ANS: D 

Explanation:

Let x  be the original average and n be the number of students. Let  x1, x2,  x3 ,. . . .. xn  be the weights of n students respectively. Therefore,
Solving (1) and (2), we get
x + n = 49..... (4)
Solving (1) and (3), we get
4x + 3n = 194  ...... (5)
Now, Solving (4) and (5), we get
n = 2, x = 47
So, the original average weight (in kg) of the class = 47
Alternate Solution :
Let x be the original average and n be the number of students.
From the first increase in the average,
we get 50 - x = n + 1
From the second increase in the average,
we get 100 -  2x = 1.5 (n + 2)
Solving, we get the value of x = 47.


Q7. The average marks of a student in 8 subjects is 87. Of these, the highest marks are 2 more than the one next in value. If these two subjects are eliminated, the average marks of the remaining subjects are 85. What are the highest marks obtained by him?

A) 94
B) 91
C) 89
D) 96

ANS: 

Explanation:

Let highest marks be (x +2), So, next score = x Total of 8 subjects = 8 -87 = 696 So, As per question,   x = 92 So, highest marks = (x + 2) = 92 + 2 = 94


Q8. If a bucket is 80% full, then it contains 2 liters more water than when it is 6623% full. What is the capacity of the bucket?

A) 10 liters
B) 15 liters
C) 16 2/3 liters
D) 20 liters
ANS: 

Explanation:

Let the capacity of bucket is x liter.
As per the question,
we have [(4x)/5 - (2x)/3] = 2
x = 15 liters

Q9. The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity consumed. When in a certain month 540 units are consumed, the bill is Rs. 1,800. In another month 620 units are consumed and the bill is Rs. 2,040. In yet another month 500 units are consumed. The bill for that month would be

A) Rs. 1,560
B) Rs. 1,680
C) Rs. 1,840
D) Rs. 1,950
ANS: B 

Explanation:

Let V be the variable part of the bill and F be the fixed part. Given 540V + F = 1800 & 620 V + F = 2040. Solving these we get V = 3 and F = 180. So when 500 units are consumed, 500 V + F = 500 - 3 + 180 = Rs. 1680.


Q10. Two cyclists start on a circular track from a given point but in opposite directions with speeds of 7 m/sec and 8 m/sec respectively. If the circumference of the circle is 300 meters, after what time will they meet at the starting point for the first time?

A) 20 sec
B) 100 sec
C) 300 sec
D) 200 sec
ANS: 

Explanation:

S = D/T The times taken by the two cyclists to reach the starting point are 300/7 seconds and 300/8 seconds respectively. So, they will meet at the starting point after LCM(300/7, 300/8) = 300 seconds.

SHARE THIS POST   

0 Comments
Comments

Read Comment Policy
We have Zero Tolerance to Spam. Chessy Comments and Comments with Links will be deleted immediately upon our review.