Sep 4, 2016

Capgemini Sample Placement Papers Verbal Ability Questions And Answers


Capgemini Sample Placement Papers Verbal Ability Questions And Answers

Directions to Solve  (Qns 1-5)

   
In each of the following questions two statements are given. Which are followed by four conclusions (1), (2), (3) and (4). Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

Q1). Statements: No door is dog. All the dogs are cats.


Conclusions:


1. No door is cat.
2. No cat is door.
3. Some cats are dogs.
4. All the cats are dogs.


A. Only (2) and (4)


B. Only (1) and (3)


C. Only (3) and (4)


D. Only (3)


E. All the four


Q2) Statements: All green are blue. All blue are white.


Conclusions:


1. Some blue are green.
2. Some white are green.
3. Some green are not white.
4. All white are blue.


A. Only (1) and (2)


B. Only (1) and (3)


C. Only (1) and (4)


D. Only (2) and (4)


Q3). Statements: All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates.


Conclusions:


1. All men are mammals.
2. All mammals are men.
3. Some vertebrates are mammals.
4. All vertebrates are men.


A. Only (4)


B. Only (2)


C. Only (3)


D. Only (1)


E. Only (1) and (3)


Q4). Statements: All the phones are scales. All the scales are calculators.


Conclusions:


1. All the calculators are scales.
2. All the phones are calculators
3. All the scales are phones.
4. Some calculators are phones. 


A. Only (1) and (4)


B. Only (3) and (4)


C. Only (2) and (4)


D. Only (1) and (2)


E. Only (1) and (3)



Q5).Statements: Some tables are T.V. Some T.V. are radios.
Conclusions:

1. Some tables are radios.
2. Some radios are tables.
3. All the radios are T.V.
4. All the T.V. are tables.


A. Only (2) and (4)


B. Only (1) and (3)


C. Only (4)


D. Only (1) and (4)


E. None of the four.



Q6. When Rajeev was born, his father was 32 years older than his brother and his mother was 25 years older than his sister. If Rajeevs brother is 6 years older than Rajeev and his mother is 3 years younger than his father, how old was Rajeevs sister when Rajeev was born?


A. 15 Years


B. 7 Years


C. 17 Years


D. 10 Years
ANS: D


(A) RNMEDQ


(B) RPKEDS


(C) TPMEFS


(D) RNKCDQ


(E) None of these




ANS: (D)




Directions 7:11 : 

In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Give answer (A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion II follows; (C) if either I or II follows (D) if neither I or II follows and (E) if both I and II. 

Q7. Statements :
All puppets are dolls
All dolls are toys


Conclusions :
I. Some toys are puppets
II. All toys are puppets


ANS: A

Q8. Statements :
All apples are oranges
Some oranges are papayas


Conclusions :
I. Some apples are papayas
II. Some papayas are apples


ANS: D

Q9. Statements :
Some players are singers
All singers are tall


Conclusions :
I. Some players are tall
II. All players are tall


ANS: A

Q10.Statements :
All coins are crows
Some crows are pens


Conclusions :
I. No pen is coin
II. Some coins are pens


ANS: D

Q11. Statements :
All men are married
Some men are educated


Conclusions :
I. Some married are educated
II. Some educated are married


ANS: E

Q12. Pointing to a man Snehlata says, He is the only son of my fathers father. How is Snehlata related to the man?


(A) Mother


(B) Grand daughter


(C) Niece


(D) Sister


(E) None of these

ANS: (E)


Q13. Pointing to a lady in photograph, Madhurendra said, Her mother is the only daughter of my mothers mother. How is Madhurendra related to the lady?


(A) Nephew


(B) Uncle


(C) Maternal uncle


(D) Brother


(E) None of these


ANS: (D)

Q14. If P x Q means - P is the brother of Q, P / Q means P is the son of Q and P  - Q means P is the sister of Q , then which of the following relations will show that Q is the maternal uncle of P ?


(A) Q x R / P


(B) Q / R - P


(C) P x R - Q


(D) P / R - Q


(E) None of these

ANS: (D)


Q15. In the class of 40 students, if Sanju is at 30th place from one end, what is his position from the other end?


(A) 9th


(B) 12th


(C) 10th


(D) 11th


(E) None of these

ANS: (D)


Q16. In a row of girls, Nivedita is 15th from the left and Vimla is 23rd from the right. If they interchange their positions, then Nivedita becomes 18 th from the left. Then at what position will Vimla be from the right?


(A) 25th


(B) 24th


(C) 26th


(D) 20th


(E) None of these

ANS: (C)


Q17. As Hindu worshiper is related to Temple in the same way Maulvi is related to what?


(A) Monastery


(B) Church


(C) Mosque


(D) Sikh temple


(E) None of these

ANS: (C)


Q18. As Hungry is related to Food in the same way Thirsty is related to what?


(A) Drink


(B) Tea


(C) Coffee


(D) Juice


(E) Waler


ANS: (E)

Q19. As Fly is related to Parrot in the same way Creep is related to what?


(A) Snake


(B) Rabbit


(C) Fish


(D) Crocodile


(E) Sparrow


ANS: (A)

Q20. If M denotes /, K, denotes -, T denotes x and R denotes +, then; 20 K 16 T 8 M 4 R 6 = ?


(A) 18


(B) - 6


(C) - 12


(D) - 18


(E) None of these

ANS: B


Q21. How many such pairs of letters are there in the word TERMINATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?


(A) None


(B) One


(C) Two


(D) Three


(E) More than three

ANS: B



English Language:

Directions 1-5: 

In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : :while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

Q1.Oxygen : Burn : : Carbon dioxide : ?


(A) Isolate


(B) Foam


(C) Extinguish


(D) Explode

ANS: (C)


Q2. Grain : Stock : : Stick : ?


(A) Heap


(B) Bundle


(C) Collection


(D) String

ANS: (B)


Q3. Planet : Orbit : : Projectile : ?


(A) Trajectory
(B) Track
(C) Milky way
(D) Path

ANS: (A)


Q4. Genuine : Authentic : : Mirage : ?


(A) Image
(B) Transpiration
(C) Reflection
(D) Illusion

ANS: (D)


Q5. Illiteracy : Education : : Flood : ?


(A) Rain
(B) Bridge
(C) Dam
(D) River

ANS: (C)


Directions for Questions 6 to 10 : 

Each of the following sentences has been divided into four parts. There is an error in one of the parts. Point out the part which has an error .

Q6.


A) I was astonished by the highly exciting tricks / 


B) the acrobat displayed on the rope /


C) at great risk of like


D) at such an advanced age.

ANS: A


Q7. 


A) We, who are fortunate enough / 


B) to have lived in the present century, /


C) hardly realize how our ancestors suffered /


D) from the belief in the existence of evil spirits.


ANS: B

Q8. 


A) We were expecting at least twenty delegates /


B) to participate in the seminar, /


C) but when I reached the hall,


D) I found no any delegate present there.


ANS: D

Q9. 


A) We bought five dozens pencils from a shop,/


B) but on opening in the packet at home /


C) we found five pencils short, /


D) but the shopkeeper did not accept the responsibility of the shortage.


ANS: A

Q10. 



A) I wanted to book a parcel weighting twenty and a half kilos /


B) but the booking -clerk refused to book it /


C) on the ground


D) that it was not properly sealed.


ANS: A

Directions for Questions 11-15: 

In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below. Choose the correct order of these parts from the given alternatives

Q11. A. The potential exchanges between the officials of IBBF and the Maharashtra Body-Building Association has all the trappings of a drama we are accustomed to.
B. In the case of sportspersons, there is room for some sympathy, but the apathy of the administrators, which has even led to sanctions from international bodies, is unpardonable.
C. A case in the point is the hefty penalty of US $10,000 slapped on the Indian Body-Building Federation for not fulfilling its commitment for holding the Asian Championships in Mumbai in October.
D. It is a matter of deep regret and concern that the sports administrators often cause more harm to the image of the country than sportsmen and sportswomen do through their dismal performances.



1] CABD


2] DBCA


3] DABC


4] CDBA

ANS: 2


Q12. A. Its cargo consisted of 38 sacks of spices and Magellan himself had been hacked to pieces on the beach of Mactan in the Phillipines
B. So contrary to popular beliefe it was the crew of the Victoria who were the first men to have sailed around the globe
C. In spetembre 1522 Victoria , the sole survivor of the Armada, limped into the spanish port San Lucar , manned by a skeleton crew of 15, so weak they could not talk
D. In september 1519 the Armada de Molucca of five ships and 250 sailors has set out from San lucar de Barrameda under the command of Fernando de Magellan
E. It was to sail to the spice islands of the Malayan Archipelago where they were to exchange an assortemnt of bells , mirrors , and scissors for cinnamon and cloves.



1] DECAB


2] AEDCB


3] CDEAB


4] DEABC

ANS: 1


Q13. A. What came out was very large garland made out of currency notes.
B. The unsuspecting governor opened the box in full view of the gathering
C. When the RBI governor came to inaugrate the new printing press , the local unit of the BJP handed him a gift wrapped box
D. There was a twist - the notes were all as tattered as notes could get



1] DACB


2] CABD


3] CBAD


4] DCAB

ANS: 3


Q14. A. But in the industrial era destroying the enemys productive capacity means bombing the factories which are located in the cities.
B. So in the agrarian era, if you need to destroy the enemys productive capacity, what you want to do is bum his fields, or if youre really vicious, salt them.
C. Now in the information era, destroying the enemys productive capacity means destroying the information infrastructure.
D. How do you do battle with your enemy?
E. The idea is to destroy the enemys productive capacity, and depending upon the economic foundation, that productive capacity is different in each case.
F. With regard to defence, the purpose of the military is to defend the nation and be prepared to do battle with its enemy.



1] FDEBAC


2] FCABED


3] DEBACF


4] DFEBAC

ANS: 1


Q15. A. The situations in which violence occurs and the nature of that violence tends to be clearly defined at least in theory, as in the proverbial Irishmans question: Is this a private fight or can anyone join in?
B. So the actual risk to outsiders, though no doubt higher than our societies, is calculable.
C. Probably the only uncontrolled applications of force are those of social superiors to social inferiors and even here there are probably some rules.
D. However binding the obligation to kill, members of feuding families engaged in mutual massacre will be genuinely appalled if by some mischance a bystander or outsider is killed.



1] DABC


2] ACDB


3] CBAD


4] DBAC


ANS: 1

Directions for Questions 16 to 20: 

The passage given below is followed by a set of five questions. Choose the most appropriate answer to each question.

To summarize the Classic Maya collapse, we can tentatively identify five strands. I acknowledge, however, that Maya archaeologists still disagree vigorously among themselves - in part, because the different strands evidently varied in importance among different parts of the Maya realm; because detailed archaeological studies are available for only some Maya sites; and because it remains puzzling why most of the Maya heartland remained nearly empty of population and failed to recover after the collapse and after re-growth of forests.

With those caveats, it appears to me that one strand consisted of population growth outstripping available resources: a dilemma similar to the one foreseen by Thomas Malthus in 1798 and being played out today in Rwanda (Chapter 10), Haiti (Chapter 11), and elsewhere. As the archaeologist David Webster succinctly puts it, Too many farmers grew too many crops on too much of the landscape. Compounding that mismatch between population and resources was the second strand: the effects of deforestation and hillside erosion, which caused a decrease in the amount of useable farmland at a time when more rather than less farmland was needed, and possibly exacerbated by an anthropogenic drought resulting from deforestation, by soil nutrient depletion and other soil problems, and by the struggle to prevent bracken ferns from overrunning the fields.

The third strand consisted of increased fighting, as more and more people fought over fewer resources. Maya warfare, already endemic, peaked just before the collapse. That is not surprising when one reflects that at least 5,000,000 people, perhaps many more, were crammed into an area smaller than the state of Colorado (104,000 square miles). That warfare would have decreased further the amount of land available for agriculture, by creating no-mans lands between principalities where it was now unsafe to farm. Bringing matters to a head was the strand of climate change. The drought at the time of the Classic collapse was not the first drought that the Maya had lived through, but it was the most severe. At the time of previous droughts, there were still uninhabited parts of the Maya landscape, and people at a site affected by drought could save themselves by moving to another site. However, by the time of the Classic collapse the landscape was now full, there was no useful unoccupied land in the vicinity on which to begin anew, and the whole population could not be accommodated in the few areas that continued to have reliable water supplies.

As our fifth strand, we have to wonder why the kings and nobles failed to recognize and solve these seemingly obvious problems undermining their society. Their attention was evidently focused on their short-term concerns of enriching themselves, waging wars, erecting monuments, competing with each other, and extracting enough food from the peasants to support all those activities. Like most leaders throughout human history, the Maya kings and nobles did not heed long-term problems, insofar as they perceived them. We shall return to this theme in Chapter 14.

Finally, while we still have some other past societies to consider in this book before we switch our attention to the modern world, we must already be struck by some parallels between the Maya and the past societies discussed in Chapters 2-4. As on Easter Island, Mangareva, and among the Anasazi, Maya environmental and population problems led to increasing warfare and civil strife. As on Easter Island and at Chaco Canyon, Maya peak population numbers were followed swiftly by political and social collapse. Paralleling the eventual extension of agriculture from Easter Islands coastal lowlands to its uplands, and from the Mimbres floodplain to the hills, Copans inhabitants also expanded from the floodplain to the more fragile hill slopes, leaving them with a larger population to feed when the agricultural boom in the hills went bust. Like Easter Island chiefs erecting ever larger statues, eventually crowned by pukao, and like Anasazi elite treating themselves to necklaces of 2,000 turquoise beads, Maya kings sought to outdo each other with more and more impressive temples, covered with thicker and thicker plaster - reminiscent in turn of the extravagant conspicuous consumption by modern American CEOs. The passivity of Easter chiefs and Maya kings in the face of the real big threats to their societies completes our list of disquieting parallels.

Q16. According to the passage, which of the following best represents the factor that has been cited by the author in the context of Rwanda and Haiti?


(1) Various ethnic groups competing for land and other resources.


(2) Various ethnic groups competing for limited land resources.


(3) Various ethnic groups fighting wit each other.


(4) Various ethnic groups competing for political power.


(5) Various ethnic groups fighting for their identity.


ANS: 2

Q17. By an anthropogenic drought, the author means


(1) A drought caused by lack of rains.


(2) A drought caused due to deforestation.


(3) A drought caused by failure to prevent bracken ferns from overrunning the fields.


(4) A drought caused by actions of human beings.


(5) A drought caused by climate changes.


ANS: 4

Q18. According to the passage, the drought at the time of Maya collapse had a different impact compared to the droughts earlier because


(1) The Maya kings continue to be extravagant when common people were suffering.


(2) It happened at the time of collapse of leadership among Mayas.


(3) It happened when the Maya population had occupied all available land suited for agriculture.


(4) AIt was followed by internecine warfare among Mayans.


(5) Irreversible environmental degradation led to this drought.
ANS: 3



Q19. According to the author, why is it difficult to explain the reasons for Maya collapse?


(1) Copan inhabitants destroyed all records of that period.


(2) The constant deforestation and hillside erosion have wiped out all traces of the Maya kingdom.


(3) Archaeological sites of Mayas do not provide any consistent evidence.


(4) It has not been possible to ascertain which of the factors best explains as to why the Maya civilization collapsed.


(5) At least five million people were crammed into a small area.


ANS: 4

Q20. Which factor has not been cited as one of the factors causing the collapse of Maya society?


(1) Environmental degradation due to excess population.


(2) Social collapse due to excess population.


(3) Increased warfare among Maya people.


(4) Climate change.


(5) Obsession of Maya population with their own short-term concerns.


ANS: 3

Directions for Questions 21-23 : 
Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options.
Q21) Reading of poetry is not congenial to his taste


A) Helpful


B) Preferable


C) suited


D) Beneficial

ANS: C

Q22) He was waned at the outset of his career


A) Middle


B) Entrance


C) end


D) Beginning 

ANS: D

Q23) Apervading sense of ennui grips Gaurav

A) weariness

B) melancholy

C) anger

D) Anxiety

ANS: A


Directions 24-25: 
In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q24. ARDUOUS

A) Short

B) Difficult

C) Easy

D) Expensive


ANS: B

Q25. ABODE

A) Family

B) Farm

C) Car

D) Home

SHARE THIS POST   

0 Comments
Comments

Read Comment Policy
We have Zero Tolerance to Spam. Chessy Comments and Comments with Links will be deleted immediately upon our review.